Cristian Băcanu, deputat PNL: Statul român riscă să piardă din nou la CEDO după excluderea lui Cristi Danileț din magistratură

Cristian Băcanu, deputat PNL: Statul român riscă să piardă din nou la CEDO după excluderea lui Cristi Danileț din magistratură
Cristian Băcanu, deputat PNL, membru în Biroul Executiv al PNL și secretar al Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților / Sursa: Facebook - Cristian Bacanu
Publicat: 14/12/2021, 13:36

Cristian Băcanu, deputat PNL, membru în Biroul Executiv al PNL și secretar al Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, consideră că România riscă să piardă în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, după ce secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, luni, excluderea lui Cristi Danileț.

Deputatul liberal a comentat, marți, posibilele consecințe ale deciziei de excludere din magistratură a lui Cristi Danileț, unul dintre cei mai activi judecători din spațiul public, pentru două postări pe care le-a făcut în 2020 pe TikTok. Judecătorul a anunțat că va contesta decizia la instanța supremă, pentru că cele două postări pentru care s-a decis excluderea sa din magistratură nu au legătură cu profesia, ci țin de viața sa privată, pentru care nu dă socoteală nimănui.

Decizia Secției pentru judecători a CSM a fost criticată, marți, și de vicepreşedintele USR, Dan Barna, care a anunţat, printr-o postare pe Facebook, că formaţiunea va sesiza Comisia Europeană în legătură cu această „decizie absurdă” a CSM de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ, spunând că fostul ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, lucrează deja la textul sesizării. În plus, Dan Barna a precizat că deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

„Cred că genul acesta de cazuri trebuie să schimbe ceva în sistemul judiciar”

„Statul Român riscă să piardă din nou la CEDO după excluderea domnului judecător Cristi Danileț din magistratură de către secția pentru judecători a CSM (așa cum a pierdut și în cazul Kovesi). Un judecător a fost dat afară pentru că a postat un film în care făcea sport. În acest context, ne putem întreba dacă este cumva greșit ca un magistrat să joace fotbal, tenis sau baschet sau dacă ar fi greșit să posteze imagini realizate în timpul practicării alpinismului. Dacă este permis ca un judecător/procuror să practice aceste sporturi, cu siguranță trebuie să fie permisă și exprimarea susținerii acestora prin exemplul personal”, a scris Cristian Băcanu, pe contul de Facebook.

Potrivit secretarului Comisiei juridice a Camerei Deputaților, a interpreta legea altfel ar însemna să acceptăm fie că judecătorii și procurorii nu pot participa la activități firești fie că aceste activități ar fi rușinoase sau imorale. „Eu cred că nu este nimic imoral sau rușinos să faci sport. Cred (sau vreau să cred) că lucrurile nu vor rămâne așa. Și mai cred că (exact ca și în cauza Kovesi unde CEDO a reținut o încălcare a Convenției) genul acesta de cazuri trebuie să schimbe ceva în sistemul judiciar. Sunt solidar cu magistrații care prin exemplul lor personal vor să dovedească faptul că judecătorii sunt oameni ca noi toți și că profesia de magistrat trebuie să devină mai transparentă și accesibilă pentru publicul larg”, a scris Cristian Băcanu.

Deputatul liberal consideră că ceea ce a făcut Cristi Danileț – postarea unui film în care acesta practică un sport, fie că vorbim despre fotbal, karate, alergări, etc – nu poate aduce atingere reputației și prestigiului profesiei și nu poate constitui un temei pentru excluderea din magistratură. „O astfel de acțiune se încadrează în limitele dreptului de liberă exprimare (prevăzut și protejat de art. 10 din CEDO dar și de Constituție) cu atât mai mult cu cât vizează activități din viața privată a magistratului ce nu au legătură cu magistratura”, a scris Cristian Băcanu.

Potrivit secretarului Comisiei juridice a Camerei Deputaților, CEDO a reținut în numeroase spețe că statutul de magistrat nu înlătură libertatea de exprimare, chiar și în situații în care manifestarea acestei libertăți ar putea avea implicații politice. El a dat exemplu atunci când este criticat un proces legislativ, respectiv cazul României în 2017-2018 când magistrați – inclusiv Cristi Danileț – au criticat modificarea legislației penale de către majoritatea de atunci.

„Aici, sigur, sunt niște linii destul de fine dar dreptul la liberă exprimare trebuie protejat cu atât mai mult cu cât vizează chestiuni străine de exercitarea profesiei sau de sistemul judiciar în general”, a comentat Cristian Băcanu.

„Nu în ultimul rând, nu pot să nu mă întreb dacă această sancțiune nu a venit cumva ca urmare a opiniilor exprimate de domnul Danileț în mod repetat cu privire la funcționarea sistemului de justiție, de exemplu cu privire la prelungirea nelegală a mandatului domnului Netejoru ca Inspector Șef la Inspecția Judiciară printr-o Ordonanță inițiată de Tudorel Toader. Rămâne de văzut”, a conchis deputatul liberal.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Halep a primit noul verdict. Începe iar calvarul: Decizia TAS a fost...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×